Sellicks Creek wetland

The Sellicks Creek wetlands are part of an award-winning project by the council commencing in 2006. It is an excellent example of a major watercourse restoration project.

Local history suggests that up until the European settlement of the Sellicks Creek area, Sellicks Creek didn’t exist as a defined creek line. However, in an effort to improve farming potential, one of the area’s early settlers created a drainage furrow westward from South Road, directing local flows into a channel. The loose, friable soils didn’t respond well to this change and, over the years, with each rain and flow, soil washed downstream, eventually creating a gorge almost 1.5 kilometres long, up to an incredible 10 metres deep and 30 metres wide in places.

In 2006, responding to community concerns regarding the impact of the erosion on Gulf St Vincent and the amenity of the local area, the council took steps to remediate the channel on the parts of the channel which were on land owned by the council.
The project has since won several awards for the construction methodology and design.

The Sellicks Creek wetland is designed to:

  • control erosion 
  • provide water quality improvements for flows from the creek before it enters St Vincent’s Gulf
  • reduce the impact of exotic vegetation
  • provide a biodiversity corridor and hot spot through the targeted planting and establishment of local provenance seeds.

The wetland actually comprises a series of ponds, channels and weirs which will eventually extend approximately over 700 metres upstream from the coastal outlet. The weirs and ponds slow down flows, reducing the energy in the flow and protecting the channel from further washout, as well as providing water quality improvement through settlement in a large sedimentation basin.
 

Before                                                                          After

Sellicks Creek wetland before  Sellicks Creek wetland after

Top